top of page
2018 augusti
Endpoints.jpg

Arbetsplats/Workplace med administration i molnet

En IT-Arbetsplatstjänst är en komplett tjänst för att en användare ska kunna arbeta med alla varianter av applikationer och data på ett enkelt och säkert sätt. Trenden är att hela livscykeln administreras via molnet och att alla typer av enheter ska hanteras samma sätt, vare sig det är PC, plattor eller mobiltelefoner. Ut går kostsam hantering av imagear och SCCM. 

 

Istället för att prata om MDM och andra benämningar för att administrera enheter, så införs begreppet Unified Endpoint Management, UEM. Microsoft bygger in det är här i sina licenser för Enterprise Mobility + Security. Det ingår även i Microsoft 365, en paketering med Office och Windows 10. Men det är inte gratis! Allt paketeras och det är svårt att plocka några russin i kakan. Här gäller det att utvärdera rätt. Windows 10 är också ett krav för att lyckas. Microsoft lanserar också Windows Autopilot för att "deploya" nya PC helt automatiskt och utan IT-stöd.

Förutom Microsoft så kommer VMWare med sin tjänst Workspace One, och Citrix med Citrix Workspace Suit, för att slåss om marknaden för UEM. Administrationen av användarenheter kommer att bli betydligt enklare....och säkrare. Men det finns förstås en liten hake. Det är ganska oprövad teknik och vill man ha det som en managerad tjänst så finns inte mycket framme än. Och ännu färre referenser.

Torbjörn Jonsson

Owner & Senior Consultant

Ixton

bottom of page